Opmars van de slimme speakers

Deze maand komt de slimme speaker van Google, de Google Home, naar Nederland, met ondersteuning voor onze taal. Daarmee is Google de eerste die dit integreert in hun systeem. Ik heb zelf al enige tijd geleden kennis gemaakt met die slimme speakers, maar ik gebruik ze dus nog met Engels als voertaal. Mijn ervaringen met en verwachtingen voor deze apparatuur deel ik hierbij met jullie.

Toen ik het apparaat bijna 2 jaar geleden kocht, ging ik door de volgende fasen:

De “Wow dat is cool” fase

Als je net in het bezit bent ervan en je de eerste commando’s gaat roepen naar de speaker (of eigenlijk naar de daarin geïntegreerde microfoons) is het vooral enthousiasme dat naar boven komt. Vaak wordt je commando snel begrepen, zelfs als je wat binnensmonds praat. En het is simpelweg vermakelijk om zo een Spotify-lijst te starten, daarna de lichten op de avond scène te zetten en uiteindelijk een timer in te stellen voor de rijst die staat te koken.

Ik kocht de versie van Amazon, de Alexa Dot 2, die ik aan mijn al aanwezige speakers kon koppelen. Ik gebruik een flinke set boxen en zit er dus niet op te wachten om mijn muziek plotseling te horen uit een boxje dat 15 keer in één van mijn front speakers past. Bij de Google-versies kan dit niet, je kunt alleen een connectie maken met een Bluetooth compatibele versterker.

In de eerste maand probeer je zoveel mogelijk commando’s uit, met als simpele reden ‘omdat het kan’

In de eerste maand probeer je zoveel mogelijk commando’s uit, met als simpele reden ‘omdat het kan’. Ik commandeerde bijvoorbeeld dat de playlist weer een nummer verder moest, terwijl ik onderhand aan het werk was op mijn computer en dat letterlijk ook binnen 1 seconde via het toetsenbord kon doen.

Amazon Alexa Dot 2

De ‘Back to basics” fase

Nadat de nieuwigheid er vanaf was en ik vrienden en familie al trots had getoond hoe ik mijn lampen ermee kon bedienen en de muziek zachter kon zetten als ze binnenkwamen, werd het gebruik snel minder. Een afspraak plannen gaat gewoon vlugger via de Google Calender en steeds als ik via de speakers wilde horen wat de voice assistant zei, moest ik overschakelen naar dat ene daarvoor bedoelde kanaal op de versterker. Het nut ervan daalde dus drastisch, ik gebruikte vooral nog de commando’s waarvoor ik geen gesproken feedback nodig had zoals de lampen s avonds uitzetten. Zonder te horen dat dit gedaan werd kon ik dat wel merken.

De ‘Oh ja, die staat er nog’ fase

Vervolgens vergat ik eigenlijk vaak dat het apparaat er was. Mijn muziek regelde ik weer met de computer, de verlichting met de app en ik gebruikte weer mijn klok als ik aan het koken was. Het apparaat stond nog wel steeds gebruiksklaar, maar ik had er eigenlijk geen werk meer voor. En als ik toch weer iets bedacht, moest ik eerst weer de versterker op een ander kanaal zetten en daarmee was de lol er eigenlijk alweer af. Het enige dat ik echt miste was de optie om een volgend muzieknummer te kunnen selecteren op een moment dat ik mijn handen vol had en ik toch gewoon een Spotify lijstje aan had staan.

Vervolgens vergat ik eigenlijk vaak dat het apparaat er was

Ik luister veel naar door Spotify zelf samengestelde lijsten en meer dan eens zit daar een misser tussen. Als ik dan net mijn aquarium schoon maakte en daardoor geen knoppen kon bedienen, was het wel handig dat ik kon roepen ‘NEXT SONG’.

Dus, nutteloos?

Voor mij persoonlijk heeft de speaker dus geen echte meerwaarde, maar dat geldt waarschijnlijk lang niet voor iedereen! Ik had nu eenmaal al speciaal voor entertainment boxen gekocht en ik zit veel achter mijn PC in de huiskamer, omdat ik als freelancer daar mijn werkplek heb. Maar stel nu dat ik in een aparte kamer zou werken, dan zou het ineens veel meer zin hebben, in elk geval voor mijn muziek. En als dat dan goed werkt zie ik mezelf ook wel steeds weer meer opties gaan gebruiken. Het zou ook schelen dat nu ook Nederlands zal worden ondersteund, want als ik notities en afspraken moet inspreken gaat dat nog in het Engels en dat heeft met sommige namen en termen nogal lachwekkende resultaten...

Amazon Alexa en Google Home

De toekomst van Slimme Speakers

De interesse van de markt in het ondersteunen van deze hardware is zeer hoog, veel hoger dan velen momenteel kennelijk nog denken. In de US worden al heel veel aankopen gedaan met behulp van spraak en dat groeit nog steeds. Denk bijvoorbeeld aan een daaraan gekoppelde supermarkt-app, die 1x per week je boodschappen laat bezorgen. Zodra je uit de koelkast het laatste glas melk pakt, roep je richting speaker dat je 2 pakken melk op het lijstje wil en klaar, ze staan erop. In de US kan het al met de Amazon Alexa-dienst, die natuurlijk meteen aan hun eigen kanaal gekoppeld is. Elkaar bellen via deze hardware wordt ook steeds normaler en ook spel-achtige ervaringen worden steeds vaker uitgebreid met bijvoorbeeld de versie van de serie WestWorld, waarmee je met geluid een heel avontuur kunt doorlopen.

En nu ook ondersteuning voor meerdere stemmen er bij zit, kun je er al veel meer mee binnen een standaard huishouden. Je kunt namelijk je stem laten herkennen en als jij dan commandeert “Bel mijn ouders” kan de speaker het bellen van jouw ouders onderscheiden van het bellen je partners ouders. Dit is ook heel handig bij je agenda, om items alleen op jouw agenda te zetten. Je kunt jouw stem zelfs als sleutel gebruiken, dat bijvoorbeeld je agenda alleen bewerkt mag worden met jouw stem, zodat er niet mee geknoeid kan worden.

Ik denk dat we per maand de mogelijkheden zien toenemen

In Nederland missen we nog wel een aantal diensten die geweldig hiermee kunnen werken, zoals het regelen van een Uber die je direct op komt halen, maar met de komende ondersteuning van onze taal zullen bedrijven daarop snel gaan inspelen. Ik denk dat we per maand de mogelijkheden zien toenemen.

De volgende stap wordt trouwens nu al geintroduceerd en dat is nog meer schermen i.p.v. speakers!
De Google Home Hub wordt al snel beschikbaar.

Amazon Alexa en Google Home

Weet wat je in huis haalt!

Maar pas op, het kan verslavend werken. Want als het eenmaal kan, wíl je ook je lampen controleren en moet je dus ook Smart Lights aanschaffen. En het regelen van de temperatuur kan voortaan met je stem, dus moet er een slimme thermometer komen. Vervolgens wil je zo ook de luxaflex kunnen openen en sluiten en het koffiezetapparaat, de wasmachine en de tv bedienen. Voor je het weet ben je vijfduizend euro aan Smart Home apparatuur verder…

Voor je het weet ben je vijfduizend euro aan Smart Home apparatuur verder…

Wat je in ieder geval goed moet beseffen is dat je naast telefoons, tablets en soortgelijke apparatuur nóg een apparaat in je woning of kantoor zet dat uitdagend is voor lieden met minder goede intenties. In een tijd waarin meer dan ooit heisa wordt gemaakt over privacy, wordt evengoed steeds nog hardware aangeschaft die 24 uur per dag afgeluisterd kan worden en continu verbonden is met het internet. Je zult niet de eerste zijn die via zijn Smart Speaker wordt afgeluisterd.