Shopify Markets, je internationale ambities waarmaken met je webshop(s)

Lees je in mijn artikelen over dingen waarover je een persoonlijk advies zou willen m.b.t. jouw webshop of plannen daartoe? Zijn er onderdelen die voor jou specifiek gemaakt zouden moeten worden? Heb je het idee dat mijn input jouw webshop kan helpen? Neem dan gerust contact op met mij, dan bekijken we samen wat Studio Wassink zou kunnen doen om je te helpen.

0630155506 stefan@studiowassink.nl

Door: Stefan Wassink @StudioWassink || Publicatie: september 21 || Onderwerp: Shopify

Shopify bood steeds al een indrukwekkend en waardevol pakket, maar er waren tot voor kort nog altijd een aantal oorzaken die het pakket wat onnodig begrensden (waarvan 1 letterlijk). Maar na eerst de 2.0 update en nu de Markets toevoeging wordt het een zeer, zeer compleet pakket.

De ‘Online Store 2.0’ update van juli zat al vol mooie updates, maar er bleef een gemis bestaan. Het nieuwe Shopify Markets project pakt dit direct aan zodat je ook de internationale ambities kunt gaan waarmaken. Eerder waren hiervoor allerlei apps of meerdere stores nodig. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit gaat werken in de praktijk, momenteel wacht ik op de uitnodiging om met de early access te gaan werken, maar intussen vermeld ik hier wat dingen die we volgens de introductie kunnen verwachten en waarom die mogelijk DE stap naar het ultieme e-commerce SAAS platform betekenen.

Shopify Markets vliegtuig

Shopify was al goed bezig


Niets is minder waar want toen zag ik vorige week ineens de melding van ‘Shopify Markets’

Met de introductie van Online shop 2.0 kwamen er al functionaliteiten bij die eerder nogal een gemis waren in een e-commerce pakket. Door nu out-of-the-box Metafields aan te bieden, betere filtermogelijkheden, enorme snelheid upgrades en een sterk verbeterde editor, had ik verwacht dat we wel even moesten wachten tot de volgende grote vernieuwing. Niets bleek minder waar, want vorige week zag ik ineens de melding van ‘Shopify Markets’.

Wat was het proces tot nu toe

de opties die men nu wilt gaan bieden lijken alle 3 deze methoden met gemak te kunnen verslaan op het gebied van kosten, afhankelijkheid en benodigde tijd

De vraag over hoe men deze internationale stap kan gaan zetten is me in de afgelopen jaren al zeer vaak gesteld en bij een aantal klanten heb ik die vervolgens ook toegepast. Na veel onderzoek kwam ik tot de conclusie dat er 3 mogelijkheden waren, ieder met eigen voor- en nadelen:

  • 1. Je opent voor iedere taal een nieuwe webshop met ieder een eigen abonnement en de apps die je gebruikt moet je ook meermalen aanschaffen.

  • 2. Je installeert een vertaalapp die m.b.v. een vrij ingewikkeld script zorgt dat je meerdere talen voor teksten kunt invoeren. Het werkt wel, maar je bent afhankelijk van de app maker(s).

  • 3. Je maakt een kopie van al je producten en pagina’s die relevant zijn voor de andere markt en m.b.v. een aantal code-aanpassingen in het thema kunnen er mogelijkheden gecreëerd worden om deze per taal te wisselen. Deze optie is zeer solide, maar kost veel tijd.

Kortom, het is allemaal mogelijk, maar de opties die men nu wil gaan bieden lijken alle 3 de methoden met gemak te verslaan op het gebied van kosten, afhankelijkheid en benodigde tijd.

Wat kunnen we verwachten

Shopify Markets dashboard

Afbeelding eigendom van Shopify

Als je interesse hebt om hier eerder mee aan de slag te gaan dan raad ik je aan je z.s.m. aan te melden voor de vroegtijdige toegang

Ik hoop dat ik al snel bezig kan met de ‘ early preview’, zodat ik aan alle knoppen kan zitten en de zaken eens goed kan testen. Wat ons beloofd wordt klinkt veelbelovend. Het lijkt te gaan om een soort kloon van je webshop voor iedere markt die je daarmee wil gaan veroveren. Omdat andere culturen anders winkelen, willen ze je meer bieden dan alleen maar een kopie maken, want waar een Nederlander door overtuigd wordt is niet perse hetzelfde voor bijvoorbeeld een Duitser. Dus men geeft aan dat je hier meer vrijheid in gaat krijgen. Ik verwacht dat je met de editor bepaalde sections aan/uit kunt zetten voor een bepaalde taal en dat je behalve de taal natuurlijk ook de invulling per stuk kunt aanpassen.

Praktische zaken die je kunt gaan inzetten op een rij:

  • ⁘ Meerdere valuta worden ondersteund (133 stuks).
  • ⁘ De taal is per markt aan te passen (20 stuks).
  • ⁘ URL domeinen instellen zodat men meteen de juiste webshop ziet.
  • ⁘ Per markt verschillende BTW tarieven en eventuele importkosten.
  • ⁘ Betaalmogelijkheden per markt (iDeal bijv. alleen in NL) in te stellen.
  • ⁘ Voorraadbeheer per markt.
  • ⁘ Geautomatiseerde optimalisaties per markt.
  • ⁘ Analytics per markt.

De algemene uitrol zal binnen enkele maanden plaatsvinden volgens de berichtgeving. Als je interesse hebt om hier eerder mee aan de slag te gaan, raad ik je aan je z.s.m. aan te melden voor vroegtijdige toegang via: https://www.shopify.com/markets

Zodra ik toegang heb gekregen zal ik mijn praktische bevindingen in mijn blog toevoegen.